Att sälja med mig

Att sälja bostad

1. Träffa mäklaren
När ni kontaktat mig så träffas vi i er bostad. Där går vi igenom det bästa upplägget för er bostadsförsäljning. Tillsammans går vi igenom era önskemål och hur bostaden ska marknadsföras på bästa sätt. Vi värderar bostaden och jag förklarar hur försäljningsprocessen går till. Det är mycket papper, lagar och förordningar vid en bostadsaffär. Jag hjälper er med det.
2. Värdering
Hur mycket är min bostad värd? Vad är köparen beredd att betala? Det är många faktorer som spelar in på värderingen. Läget, läget och läget. Utöver det så är det givetvis bostadens skick och storlek och hur situationen är på den allmänna bostadsmarknaden som spelar in. Vad är efterfrågan på just ditt objekt? Det har jag koll på.

Jag hjälper dig med lite tips på enkla knep som gör att värdet på din bostad kan öka genom smärre ingrepp. Det ska se vårdat och städat ut. Inte för mycket prylar framme, kanske lite målning o tapetsering. Sådant som ger ett lugnt intryck och som skapar rymd och lyfter fram din bostad på bästa sätt. Presentationen är viktig och det är många gånger de små detaljerna som gör skillnad!
3. Marknadsföring
Jag sammanställer alla fakta i en objektbeskrivning. Det är en professionell presentation över din bostad med beskrivning, bilder och fakta. Den ges även till alla spekulanter vid visning som underlättar kundens beslut. Jag använder också det underlaget till den marknadsföring vi kommer fram till och som passar din bostad. Tex Hemnet, Instagram, Facebook, Booli, min hemsida fönsterannonser.
4. Visning
Visningen är ett mycket viktigt led i försäljningen. Jag värnar om din integritet, därav bokade visningar med namn och telefonnummer så du får reda på vilka som besökt din bostad. Jag har personliga och bokade visningar så att kunden i lugn och ro kan gå igenom bostaden och passa på att ställa frågor till mig. Här får jag en personlig kontakt med alla kunder. När visningen är avslutad följer jag upp genom att hålla kontakt med alla intresserade spekulanter. Kunderna ska känna sig väl omhändertagna och jag uppdaterar er om intresset för bostaden.
5. Budgivning
En budgivning kan uppstå när flera spekulanter är intresserade. Jag använder mig av öppen budgivning, den vanligaste varianten. Det innebär att spekulanterna lämnar sina bud till mig och jag redovisar löpande det högsta budet till säljaren och övriga budgivare. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare. Om någon lämnar ett bud efter avslutad budgivning men innan köpekontrakt undertecknas är jag som mäklare skyldig att framföra detta bud till säljaren som får ta ställning till om budet ska beaktas. Säljaren har fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Det är ni som bestämmer till vem ni vill sälja och till vilket pris.
6. Kontrakt
Varken säljare eller köpare är bunden förrän ett köpekontrakt upprättats och är undertecknat av parterna. Jag gör iordning alla handlingar och går igenom kontraktet med säljare och köpare. I kontraktet dokumenteras alla överenskommelser. Det är viktigt att skriva ner allt som ingår i ett bostadsköp för att slippa framtida problem. Vid köpekontraktet betalas en handpenning som i regel är 10% av köpeskillingen.

Mellan kontraktsdag och tillträdesdag sköter jag alla kontakter med myndigheter och banken. Under hela processen förser jag dig som uppdragsgivare med kontinuerlig information om hur affären fortlöper.
7. Dags att flytta
På överenskommen dag för tillträde är det tid att flytta. Det är mycket att tänka på och inför denna dag. T ex:

• Kontakta leverantörer av el, vatten och avlopp, sophämtning, försäkringsbolag etc.
• Anmäl adressändring till www.adressandring.se
• Kontakta din operatör för fiber etc
• Samla bruksanvisningar till vitvaror, larm, etc. 
• Samla alla nycklar till bostaden.
• Bostaden ska var flyttstädad och tömd.
8. Tillträde
Överlåtelse av fastigheten sker enligt överenskommelse. Jag bokar in en tid och plats med köpare, säljare och bank. Vid tillträdet erläggs resterande köpeskilling och jag överlämnar en likvidavräkning vilket är en ekonomisk redovisning mellan säljare och köpare. Vid fastighetsförsäljning upprättas ett köpebrev som ligger till grund för en lagfartsansökan. En likvidavräkning ges av mig som reglerar de ekonomiska förhållandena mellan köpare o säljare. Säljaren lämnar över nycklar och andra handlingar som är av vikt för köparen.
9. Dolda fel
Min uppgift är att vara en trygg partner i hela försäljningsprocessen av din bostad.

Alla mäklare är utbildade i fastighetsjuridik. Jag hjälper gärna till att svara på juridiska frågor som gäller din bostadsförsäljning. Vid mycket speciella frågor hänvisar jag gärna till juridisk expertis.

Som säljare av en fastighet har du enligt Jordabalken ett ansvar för dolda fel i 10 år efter det att du har sålt din bostad. För att du ska kunna känna dig trygg efter en försäljning kan du teckna en försäkring mot dolda fel.

För mer information om överlåtelseförsäkring kan du kontakta mig eller gå in på Svenska Mäklarsamfundet. Se www.maklarsamfundet.se